Sprookjesfestival en leuke activiteiten in kasteel Doorwerth

sprookjesfest.jpg

Elk jaar in park Sonsbeek het Sprookjesfestival.
Ook het Geldersch landschap heeft weer veel herfstvakantie activiteiten in kasteel Doorwerth

Veel te doen tijdens week van het landschap en de herfstvakantie op kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een echt kasteel!!

Tussen 15 en 27 oktober wordt er van alles georganiseerd in en om kasteel Doorwerth voor jong en oud. Zo kan de bezoeker meedoen aan een schrijfworkshop, leren over vogels, zelf appelbollen maken, meedoen aan kasteelse klusjes, appels tellen in het kasteel, te weten komen wat er rondom het kasteel gebeurde tijdens de nadagen van market garden en hoe er in de 17e eeuwse moestuin gewerkt wordt.

Alvast op een rijtje, check de website voor prijzen en reserveren via www.glk.nl/doorwerth

Appelspeurtocht 12 t/m 27 oktober, In de boomgaard en moestuin van het kasteel staan appelbomen. Vroeger was de boomgaard belangrijk voor de voorraden van het kasteel. Dit jaar heeft een bijzondere boom ook een gouden appel laten vallen. Die hebben we gauw opgeborgen in het kasteel en, om hem niet al te veel op te laten vallen, hebben we ook gewone appels neergelegd. Kinderen kunnen appels tellen in het kasteel en misschien zien ze wel de gouden appel!
Kosten: Naast reguliere toegang geen extra kosten.
Appelbollen workshop en speciale speurtocht op dinsdagen 15 en 22 oktober
Aan het eind van de zomer wordt de oogst binnen gehaald. De vruchten zijn rijp en worden geplukt en aardappelen en groenten klaar zijn voor de bewaarkelder en het inmaken. De oogsttijd was vroeger een hele drukke periode voor landman en huisvrouw. Kinderen en hun (groot)ouders kunnen de tuinman van kasteel Doorwerth helpen. Met de tuinman van het kasteel worden de appels gezocht in de boomgaard en daarna worden ze verwerkt worden in een zelfgemaakte heerlijke appelbol.
Na het bereiden van de appel wordt het kasteel bezocht met de tuinman en wordt aan de hand van een leuke appelspeurtocht de al in het kasteel gelegene appeltjes gezocht. Vooraf reserveren voor deze activiteit is noodzakelijk. Tijd: 14.00 uur. Kosten: € 14,50 volwassenen, kinderen t/m 18 jaar € 8,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders betalen € 4,00 op vertoon van jaarkaart. Reserveren online via www.glk.nl/doorwerth

Kasteelse Klusjes Klaren met Ridder Wilg op woensdagen 16 en 23 oktober
Deze woensdagen kunnen kinderen op speelse wijze leuke en nuttige klusjes klaren in het stoere kasteel waar werd gefeest, gedanst en soms zelfs gevochten door ridders! Maar meestal moest er hard gewerkt worden, en ook kinderen kregen weleens klusjes. Tijdens de klusjes middagen kunnen kinderen de Ridder Wilg helpen met hun taken. Het zijn geen saaie of stomme klusjes, het zijn juist leuke en soms spannende en zeker nuttige ‘Kasteelse klusjes’ om te klaren. Bij de kassa krijgen de kinderen de klussenlijst mee. Er is in bijna elke ruimte wel een leuke opdracht. Reserveren is niet nodig. Tijd: doorlopend tussen 11:00-17:00 uur. Kosten: Naast reguliere toegang geen extra kosten.

Rondleiding door de moestuin op donderdag 17 oktober en vrijdag 25 oktober
De moestuin is opgezet als een klein ‘buiten- museum’ waarin wordt getoond welke ge- wassen werden verbouwd en hoe ze werden gekweekt. De tuinbaas of een moestuingids vertelt over de ‘vergeten’ gewassen en de rol van groenten, kruiden, klein fruit en bloemen voor de bewoners van het kasteel.
Een rondgang duurt ongeveer een uur , Moestuinrondleiding € 3,00 p.p.;
Reserveren online via www.glk.nl/doorwerth

Grootouder/kleinkind arrangement op 21 oktober.
Op maandag 21 oktober heeft kasteel Doorwerth een speciaal schoolvakantie arrangement. De kleinkinderen mogen die dag gratis het kasteel bezoeken met hun betalende grootouders. Zij kunnen aan de hand van een speurtocht het kasteel verkennen. Voor de jongsten is een speurtocht met zoekplaatjes ontworpen Zo kunnen zij ook, zonder te hoeven lezen, nieuwsgierig op zoek gaan in het kasteel. Tijd: 11:00-17:00 uur. Kosten: kinderen t/m 18 jaar gratis bij betalende grootouder (€ 11,50). Donateurs GLK en Museumkaarthouders gratis op vertoon van jaarkaart. Kosten speurtocht: € 2,00.

Mythen en Sagen, een historische dag vol rariteiten op 20 oktober
De verzamelaar van Karel de Grote , zal de bijzondere rariteiten delen met zijn bezoekers. De bezoeker gaat met hem terug in de tijd van de rariteiten , zelf op zoek naar mythologische beesten in het kasteel en zelf aan de slag.
In de tijd van Karel de Grote, het einde van de 15e eeuw wemelde de wereld van zeemonsters, fabelachtige dieren en meerminnen met een betoverende schoonheid.
Tijdens een ontvangst door de verzamelaar van Karel de Stoute neemt hij de nieuwsgierigen mee terug naar de tijd van Columbus: hij zal prachtige verhalen vertellen over nieuwe werelden en hij laat de bezoeker ontdekken, voelen en snuffelen aan bijzondere voorwerpen uit de 15e eeuw. Een historisch goed rariteitenkabinet vol verrassingen.
Daarna kan men zelf gaan speuren: zoeken in de kelders en torenkamers naar ontsnapte mythologische beesten. Ook kan men zelf aan de slag, samen met de hofschilder om je eigen dier te ontwerpen, of een monsterachtige draak, een zwijn-slang, een kleurige eenhoorn of een gevleugelde vis?
Tijd: 11.15; 12.30, 13.45 en 15.00 , Duur: 1,5 uur , Kosten : € 15,00 volwassenen, Kinderen 4- 18 jaar € 8,75 , donateurs GLK en Museumkaart houders op vertoon van hun pas € 3,50 Reserveren online via www.glk.nl/doorwerth

Toevallige ontmoetingen met vroegere bewoners op zondag 27 oktober
Op de laatste zondagen van de maand lijkt het alsof de vroegere bewoners van kasteel Doorwerth weer tot leven zijn gekomen: Charlotte Sophie Bentinck bijvoorbeeld, of een van haar kamermeisjes, de keukenmeiden uit de tijd van baron van Brakell of de Baron zelf. De allereerste eigenaar Berend van Doorenweerd, of juist Schellart van Obbendorf of is het de schilder Théophile de Bock die je tegenkomt
Beleef deze toevallige ontmoetingen mee!!! Er zijn geen extra kosten aan verbonden; u betaalt de entree voor het kasteel. Tijd: 11.00-17.00 uur. Kosten: Naast reguliere toegang geen extra kosten.

Kasteel Doorwerth is een stoer middeleeuws kasteel. Op het kasteel werd gefeest, gedanst en soms zelfs gevochten door ridders! Maar meestal moest er hard gewerkt worden, en ook kinderen kregen weleens klusjes. Tijdens de klusjesmiddagen kunnen kinderen de kasteelheer en kasteeldame helpen met hun taken. Het zijn geen saaie of stomme klusjes, het zijn juist leuke en soms spannende, en zeker nuttige ‘Kasteelse klusjes’ om te klaren. Bij de kassa krijgen de kinderen de klussenlijst mee.

Reserveren is niet nodig. Naast reguliere toegang zijn er geen extra kosten.

Wanneer: woensdag 24 en 31 juli, 7, 14 en 28 augustus 2019
Tijd: doorlopend tussen 11:00-17:00 uur.
Kosten (alleen entree museum): € 11,50 en kinderen 4-18 jaar € 5,25. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen en Museumkaarthouders gratis op vertoon van jaarkaart.

Kasteel Doorwerth
Kasteel Doorwerth is prachtig gelegen in de noordelijke uiterwaarden van de Rijn, tegen de beboste heuvels van de Veluwezoom. Het kasteel stamt uit de middeleeuwen en ontwikkelde zich in de loop van honderden jaren tot een imposant gebouwencomplex met hoofd- en voorburcht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ernstig beschadigd, maar dankzij een ingrijpende restauratie prijkt het nu weer in zijn 17de-eeuwse glorie. Een aantal vertrekken in het kasteel is ingericht als evocatief museum: u kunt daar de vroegere sfeer horen, zien en ruiken, een zinnenprikkelende ervaring. Verder zijn er exposities over de geschiedenis van het kasteel en de jacht en de bosbouw en Nederland. Tenslotte kunt u naar Museum Veluwezoom, waar 19de- en 20ste eeuwse schilderkunst uit de omgeving van Oosterbeek getoond wordt. Op de stuwwal achter het kasteel ligt een afwisselend heuvellandschap met bossen, akkers en weilanden waar het heerlijk wandelen of fietsen is.

Bereikbaarheid:
Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2, 6865 ND Doorwerth

----------------------------------------------

Sprookjesfestival in park Sonsbeek. 12 t/m 20 Oktober.

Ook dit jaar weer een heel programma met een echte princess, veel muziek en theather. 

informatie; www.sprookjesfestival.nl

voor meer activiteiten in de herfstvakantie:

http://www.vvvarnhemnijmegen.nl/herfstvakantie-activiteiten

Veel activiteiten vinden plaats in het sprookjesachtige Park Sonsbeek, met als centrale locatie het Nederlands Watermuseum. Alle activiteiten van het Nederlands Watermuseum sluiten tijdens deze periode dan ook aan bij het thema 'watersprookjes'.
Deze gegevens hebben wij van de website van het watermuseum: www.watermuseum.nl

Voor meer leuk activiteiten. kijk bij nieuws: er op uit in Arnhem en omgeving.

« Terug